Rites de Passage
        oleh: Akmal Hafiz

Make your own free website on Tripod.com
Pengenalan       Sebelum Kelahiran       Selepas Kelahiran       Alam Kanak-kanak       Alam Perkahwinan      

Alam Ibu Bapa       Kematian


SEBELUM KELAHIRAN

HUBUNGAN SUAMI ISTERI

         Dalam adat Melayu, pada malam pertama, sebelum seorang suami meniduri isterinya, terdapat beberapa ritual yang perlu dipatuhi supaya keberkatan dapat diperolehi bersama sepanjang melakukan hubungan suami isteri. Ini juga penting kerana menurut kepercayaan, permulaan yang baik akan menghasilkan zuriat yang baik dan soleh. Sebelum melakukan hubungan, selepas suami memberi salam ketika memasuki bilik di mana isteri sedang menunggu, suami dan isteri perlulah mengambil wuduk dan menunaikan solat sunat secara berjemaah berdua. Ini sebagai memanjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana kedua-duanya telah selamat diijabkabulkan bersama. Selepas solat, doa dipohon supaya dosa kedua-duanya diampunkan dan perkahwinan yang dibina mendapat keberkatan serta sentiasa berkekalan.

        Selepas berdoa, suami akan menyentuh dahi isterinya sambil berselawat ke atas Nabi dan berdoa , Ya Allah, berikanlah keberkatan kepada isteriku dan jauhkan aku dari keburukannya. Selepas berdoa, suami akan mencium dahi isterinya sebagai tanda kasih sayang seorang suami.

        Sebelum melakukan hubungan kelamin, suami akan membaca satu lagi doa iaitu, Dengan nama Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Besar, lindungilah kami dari syaitan dan jauhkanlah syaitan dari apa yang kamu kurniakan kepada kami.

        Setelah suami mencapai ejakulasi, suami perlu membaca doa terakhir iaitu, Segala puji bagi Allah yang telah mencipta manusia dari setitis air mani. Ini adalah doa terakhir yang akan dibaca oleh suami dalam hubungan kelamin.

        Semua ini jelas menunjukkan kehidupan masyarakat Melayu yang kaya dengan adat dalam aktiviti seharian. Semua ini dicipta supaya kehidupan menjadi lebih teratur dan bersistematik.

MELENGGANG PERUT

        Adat melenggang perut kebanyakannya lebih difahami masyarakat Melayu di selatan semenanjung manakala di sebelah utara semenanjung lebih dikenali dengan panggilan kirim perut. Adat ini ialah suatu adat yang dijalankan ke atas seorang isteri yang telah genap tujuh bulan hamil dan ia bertujuan untuk meletakkan kedudukan bayi di dalam perut di tempat yang sepatutnya, iaitu bahagian kepala di pintu rahim. Ini penting bagi memudahkan si ibu bersalin dan bayi tidak kelemasan di dalam perut. Maka pada masa itu, bidan akan dipanggil untuk memeriksa dan menentukan isteri yang hamil itu betul-betul telah genap tujuh bulan hamil atau belum cukup bulan lagi. Jika didapati sudah genap tujuh bulan isteri itu hamil, maka mulailah bidan itu diupah untuk melangsungkan adat melenggang perut ini. Kelengkapan yang mustahak perlu disiapkan untuk menjalankan adat ini. Antara kelengkapan tersebut disediakan adalah seperti berikut:

  • Tujuh helai kain yang berlainan warna.
  • Satu gantang beras.
  • Sebiji buah kelapa.
  • Beberapa urat benang.
  • Satu batang damar.
  • Sedikit minyak kelapa atau minyak urut.
  • Beberapa batang lilin.
  • Satu tepak sirih, yang lengkap dengan isinya.
  • Pengeras wang sebanyak lima suku ($1.25) di dalam tepak itu.

        Setelah semua barang tersebut disediakan, tok bidan akan menjalankan adat melenggang perut seperti berikut:

        Mula-mula tok bidan membentangkan ketujuh-tujuh helai kain berwarna itu secara melintang sehelai demi sehelai. Ibu yang hamil itu akan dibaringkan di atas lapisan-lapisan kain tersebut. Kemudian, perut ibu itu akan diurut dengan minyak kelapa atau minyak urut secara perlahan-lahan.

        Selepas itu, kelapa yang sudah dikupas tersebut akan diguling-gulingkan secara perlahan-lahan di atas perut ibu itu ke atas dan ke bawah sebanyak tujuh kali dan pada kali yang ketujuh itu, kelapa itu akan dilepas serta dibiarkan jatuh bergolek daripada perut ibu itu sambil diperhatikan oleh tok bidan itu. Tok bidan akan memerhatikan bagaimana kedudukan muka atau mata kelapa itu setelah berhenti bergolek. Jika mata kelapa itu menghala ke atas, ibu itu akan beroleh anak lelaki, dan jika ia menghala ke bawah, anak perempuan akan dilahirkan.

        Setelah itu, sebelah tangan tok bidan akan memegang satu hujung kain lapisan atas sekali dan dengan tangannya yang sebelah lagi, dipegangnya hujung yang satu lagi. Kemudian kain itu diangkatnya sedikit sambil dilenggang-lenggangkan badan ibu itu. Dari sinilah terbitnya panggilan Lenggang Perut itu. Selepas itu, kain itu ditarik keluar daripada bawah badan ibu tersebut. Perbuatan ini akan dilakukan sehingga habis ketujuh-tujuh helai kain itu dikeluarkan dari bawah pinggang ibu tersebut. Kain yang di bawah sekali akan diberikan kepada tok bidan bersama-sama dengan kelapa, beras, damar, sirih pinang beserta dengan wang pengeras lima suku di dalam tepak sirih itu.

        Biasanya, pada hari melenggang perut akan diadakan kenduri kecil-kecilan yang akan dihadiri oleh orang tua-tua dan kaum keluarga yang rapat. Pada masa kenduri itu berlangsung, si ibu yang akan melenggang perut itu akan dipakaikan dengan pakaian yang baru dan cantik.

MENU
 :: Pengenalan
 :: Sebelum Kelahiran
 :: Selepas Kelahiran
 :: Alam Kanak-kanak
 :: Alam Perkahwinan
 :: Alam Ibu Bapa
 :: Kematian